Czego oczekiwać po polskich restauracjach?

Tradycyjna, polska kuchnia to prawdziwa bomba kaloryczna, jednakowoż nie sposób się oprzeć jej smakom oraz zapachom. Obfitość mięs, przyrządzanych na różne sposoby, zupy, dania mączne, perfekcyjne kiełbasy, wyrób piekarski, potrawy z warzyw – jak bigos, kapusta zasmażana, kiszona, buraczki ze śmietaną, pichcona fasola, kartofle, oraz marynowane grzyby oraz ogórki to cechy polskiej kuchni. Wprawdzie przyswoiliśmy dużo elementów innych kuchni, jak np. żydowskiej, ukraińskiej, dalej jesteśmy wierni miejscowym pierogom, kapuśniakowi, grochówce, zrazom schabowym czy klopsikom. Które potrawy są reprezentatywne dla kuchni? Przystawka, to befsztyk tatarski z surowego mięsa wołowego, śledzie w rozmaitych postaciach, plaster smażonego boczku zawijany na śliwce.

{co dobrego podają w polskiej restauracji

Zupy pomału odchodzą z domowego menu, nie gotuje się już ich tak niejednokrotnie, zwykle poprzestajemy na jednym daniu obiadowym, lecz jeżeli pojawiają się na stole, jest to rosół, pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak, krupnik, jarzynowa, barszcz czerwony, biały lub żurek na kiełbasie. Drugie danie, przede wszystkim jeżeli ma być jednym posiłkiem obiadowym, to standardowy schabowy z ziemniakami i kapustą duszoną, kotlety mielone, żeberka pieczone, sztuka mięsa bez żadnych zahamowań z sosem chrzanowym, zrazy zawijane podawane z kaszą, eskalopki cielęce, pieczona lub gotowana golonka, wątróbki drobiowe smażone z cebulką, wieprzowina duszona lub też pieczona. W dawnych czasach, na stołach królowała kaczka lub gęś napychana jabłkami, i zwierzyna podawana na różnorodne sposoby.