Zwykło się myśleć, że jeśli idealna kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Czemu tak niesłychanie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
dobry sklep z kawę
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma całkiem rozmaite potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są nadzwyczaj pokrewne, to jednak się różnią.
Kawa Bezkofeinowa Arabica 100% Kolumbia Supremo
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najodpowiedniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zwykle poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina rozkwita nieomalże przez cały rok oraz kocha ciepło, wobec tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest nadzwyczaj odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą totalnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Jednakże co ważne dla jej handlowej wartości, niesłychanie łatwo ją scalać z aromatami, wskutek tego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym lub ewentualnie korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać dokumentnie skład towaru, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie uzupełnieniem.